Domowa ciastolina
Domowa ciastolina

Domowa ciastolina – jak ją zrobić?

Domowa ciastolina to kolejny wpis świadczący o tym, że jesień zbliża się wielkimi krokami. Jeszcze miesiąc temu dzieciaki popołudniami szalały na dworze ciesząc się słońcem i piękną pogodą.
Dziś – cóż – wracają ze szkoły, odrabiają lekcje i …. mamy wieczór. A że przed nami zmiana czasu – wieczory będą coraz dłuższe.
W związku z czym – warto powrócić do kreatywnych sposobów na spędzanie wolnego czasu w domu. Nie wydając przy tym majątku na nowe zabawki, które po 3 dniach lądują na stercie zabawek kupionych wcześniej. Dlatego każdego, kto chce poćwiczyć z dzieckiem jego zdolności manualne i nie pozbyć się kilkunastu lub kilkudziesięciu zł na nowy zestaw ciastoliny ze sklepu – zapraszam do zapoznania się z naszą propozycją domowej ciastoliny. Która dostarcza frajdy podczas jej przygotowywania, jak i zabawy. Nie ustępuje w niczym tej ze sklepu, a koszt zamyka się w kilku zł. I co ważne – wiem – że składniki absolutnie każdy – kto robi choćby naleśniki – ma w domu. I ponadto – wiemy z czego jest zrobiona. Jeśli mniejsze dziecko będzie miało ochotę spróbować tej kolorowej masy – nie przyprawi nas w ten sposób o palpitację serca. Tylko przy mniejszych dzieciach koniecznie pamiętajmy o dodaniu jadalnych barwników. Jak to mówią – strzeżonego Pan Bóg strzeże.

Domowa ciastolina – jakich składników potrzebujemy

  • mąka pszenna
  • sól – im drobniejsza tym lepiej
  • woda
  • olej
  • kwasek cytrynowy
  • olejek do ciast – wtedy ciastolina ma obłędny zapach
  • barwniki spożywcze – wystarczy kilka kolorów – połączenie ich ze sobą da nam kolejne warianty
zamiast barwników syntetycznych można użyć naturalnych substancji
  • kurkuma – kolor żółty
  • sok z buraka, barszcz w proszku – czerwony
  • sok z jagód – wpadający w niebieski
  • zmielony szpinak – zielony
  • kakao – brązowy

Oczywiście kolory nie będą tak intensywne – ale na pewno bezpieczne

domowa ciastolina jak ja zrobic

Domowa ciastolina przepis

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka soli – im drobniejsza tym lepiej
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka kwasku cytrynowego
  • kilka kropelek olejku do ciast – wtedy ciastolina ma obłędny zapach
  • barwniki do ciasta

Domowa ciastolina – jak zrobić krok po kroku

I tu mamy 2 wersje wydarzeń. Pierwsza zakłada gotowanie masy – wtedy grubość soli nie ma aż takiego znaczenia – i tak rozpuści się w wodzie podczas podgrzewania. Więc jeśli mamy grubą sól – lepiej wykonać całość zgodnie z tą instrukcją:
  • Produkty (mąka, sól, woda, olej, kwasek) wrzucamy do garnka
  • mieszamy ze sobą – można za pomocą miksera
  • podgrzewamy na ogniu – do czasu aż masa będzie miała wygląd rozgotowanych ziemniaków – puree. Ciastolina jest już dobra – gdy nie przykleja się do palców
  • wyjmujemy z garnka
  • kładziemy na stolnicę
  • dodajemy olejek zapachowy
  • ugniatamy
  • dzielimy ciastolinę na kawałki
  • dodajemy barwników
  • ugniatamy kolejny raz – do uzyskania jednolitych kolorów całej masy
  • zaczynamy zabawę
Całość – mimo tak szczegółowego rozpisania – zajmie góra 10 minut 🙂
Wersja druga bez gotowania – dla wtajemniczonych – ciasto przygotowuje się tak jak ciasto na pierogi. Gdzie sekretem jest gorąca woda
  • Produkty – mąka, sól, kwasek wrzucamy do miski
  • zalewamy gorącą wodą – praktycznie wrzątkiem
  • mieszamy ze sobą
  • ugniatamy
  • dodajemy olej i olejek zapachowy
  • ugniatamy dalej
  • dzielimy na kawałki
  • dodajemy barwników
  • ugniatamy – do uzyskania jednolitej pod względem koloru masy
  • zaczynamy zabawę
domowa ciastolina zabawa

Domowa ciastolina – przepis na Termomix

Tak – zrobienie ciastoliny można zlecić robotowi kuchennemu. Wtedy nasza praca ogranicza się jedynie do wrzucenia składników i ustawienia odpowiednich programów. Więc dla każdego – kto ma taki robot kuchenny w domu – szybka ściąga i gotowy przepis
Bierzemy:
  • 250 g gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 5 g kwasek cytrynowy w proszku
  • 100 g soli
  • 200 g maki pszennej
Przygotowanie:
  • do naczynia wlewamy wodę i olej
  • urządzenie ustawiamy na 100/3 min./obr.3
  • dodajemy mąkę, sól, kwasek cytrynowy
  • mieszamy ok.15 sek/obr.4
  • ciasto wyjąć z naczynia
  • podzielić na kawałki i po kawałku gotowego ciasta wkładać do miski mieszającej z barwnikiem
  • do każdego kawałka dodać inny barwnik i umieścić na nowo w urządzeniu
  • mieszać ok.15 sek/obr.4
  • Najlepiej zaczynać od najjaśniejszych barwników i przechodzić do coraz ciemniejszych. W ten sposób uniknie się kilkukrotnego mycia misy

Domowa ciastolina – co zrobić gdy:

  • ciastolina się kruszy i jest zbyt twarda – dodajemy więcej gorącej wody i wyrabiamy całość jeszcze raz
  • ciastolina lepi się za bardzo – dodać więcej maki i ugniatać do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Domowa ciastolina – przechowywanie i cena

Jeśli coś jeszcze po zabawie zostanie – pakujemy ciastolinę w pojemnik z pokrywką i do lodówki. Tam może spokojnie sobie poleżeć ponad tydzień
Cena ciastoliny  – zamyka się w 5 zł. Za tą kwotę macie minimum pół kilograma masy do zabawy. Bez ograniczeń i konieczności rozwalenia czegoś by ulepić coś nowego
Ps. Nie wyrobiłam się ze zrobieniem zdjęć z przygotowania masy. Ale obiecuję, że niedługo się pojawią.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *