Domowa ciastolina to kolejny wpis świadczący o tym, że jesień zbliża się wielkimi krokami. Jeszcze miesiąc temu dzieciaki popołudniami szalały na dworze ciesząc się słońcem i piękną pogodą.
Dziś – cóż – wracają ze szkoły, odrabiają lekcje i …. mamy wieczór. A że przed nami zmiana czasu – wieczory będą coraz dłuższe.
W związku z czym – warto powrócić do kreatywnych sposobów na spędzanie wolnego czasu w domu. Nie wydając przy tym majątku na nowe zabawki, które po 3 dniach lądują na stercie zabawek kupionych wcześniej. Dlatego każdego, kto chce poćwiczyć z dzieckiem jego zdolności manualne i nie pozbyć się kilkunastu lub kilkudziesięciu zł na nowy zestaw ciastoliny ze sklepu – zapraszam do zapoznania się z naszą propozycją domowej ciastoliny. Która dostarcza frajdy podczas jej przygotowywania, jak i zabawy. Nie ustępuje w niczym tej ze sklepu, a koszt zamyka się w kilku zł. I co ważne – wiem – że składniki absolutnie każdy – kto robi choćby naleśniki – ma w domu. I ponadto – wiemy z czego jest zrobiona. Jeśli mniejsze dziecko będzie miało ochotę spróbować tej kolorowej masy – nie przyprawi nas w ten sposób o palpitację serca. Tylko przy mniejszych dzieciach koniecznie pamiętajmy o dodaniu jadalnych barwników. Jak to mówią – strzeżonego Pan Bóg strzeże.
Domowa ciastolina – jakich składników potrzebujemy
- mąka pszenna
- sól – im drobniejsza tym lepiej
- woda
- olej
- kwasek cytrynowy
- olejek do ciast – wtedy ciastolina ma obłędny zapach
- barwniki spożywcze – wystarczy kilka kolorów – połączenie ich ze sobą da nam kolejne warianty
[dropshadowbox align=”none” effect=”lifted-both” width=”auto” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#f5efd0″ ]
Przeczytaj także:
Jak zrobić slime bez kleju i boraksu – 3 banalnie proste przepisy
Jak zrobić piasek kinetyczny – 2 domowe super łatwe przepisy za grosze
Tęczowy slime bez boraksu – czyli rainbow slime – jak go zrobić
[/dropshadowbox]
zamiast barwników syntetycznych można użyć naturalnych substancji
- kurkuma – kolor żółty
- sok z buraka, barszcz w proszku – czerwony
- sok z jagód – wpadający w niebieski
- zmielony szpinak – zielony
- kakao – brązowy
Oczywiście kolory nie będą tak intensywne – ale na pewno bezpieczne
Domowa ciastolina przepis
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka soli – im drobniejsza tym lepiej
- 2 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka kwasku cytrynowego
- kilka kropelek olejku do ciast – wtedy ciastolina ma obłędny zapach
- barwniki do ciasta
Domowa ciastolina – jak zrobić krok po kroku
I tu mamy 2 wersje wydarzeń. Pierwsza zakłada gotowanie masy – wtedy grubość soli nie ma aż takiego znaczenia – i tak rozpuści się w wodzie podczas podgrzewania. Więc jeśli mamy grubą sól – lepiej wykonać całość zgodnie z tą instrukcją:
- Produkty (mąka, sól, woda, olej, kwasek) wrzucamy do garnka
- mieszamy ze sobą – można za pomocą miksera
- podgrzewamy na ogniu – do czasu aż masa będzie miała wygląd rozgotowanych ziemniaków – puree. Ciastolina jest już dobra – gdy nie przykleja się do palców
- wyjmujemy z garnka
- kładziemy na stolnicę
- dodajemy olejek zapachowy
- ugniatamy
- dzielimy ciastolinę na kawałki
- dodajemy barwników
- ugniatamy kolejny raz – do uzyskania jednolitych kolorów całej masy
- zaczynamy zabawę
Całość – mimo tak szczegółowego rozpisania – zajmie góra 10 minut 🙂
Wersja druga bez gotowania – dla wtajemniczonych – ciasto przygotowuje się tak jak ciasto na pierogi. Gdzie sekretem jest gorąca woda
- Produkty – mąka, sól, kwasek wrzucamy do miski
- zalewamy gorącą wodą – praktycznie wrzątkiem
- mieszamy ze sobą
- ugniatamy
- dodajemy olej i olejek zapachowy
- ugniatamy dalej
- dzielimy na kawałki
- dodajemy barwników
- ugniatamy – do uzyskania jednolitej pod względem koloru masy
- zaczynamy zabawę
Domowa ciastolina – przepis na Termomix
Tak – zrobienie ciastoliny można zlecić robotowi kuchennemu. Wtedy nasza praca ogranicza się jedynie do wrzucenia składników i ustawienia odpowiednich programów. Więc dla każdego – kto ma taki robot kuchenny w domu – szybka ściąga i gotowy przepis
Bierzemy:
- 250 g gorącej wody
- 2 łyżki oleju
- 5 g kwasek cytrynowy w proszku
- 100 g soli
- 200 g maki pszennej
Przygotowanie:
- do naczynia wlewamy wodę i olej
- urządzenie ustawiamy na 100/3 min./obr.3
- dodajemy mąkę, sól, kwasek cytrynowy
- mieszamy ok.15 sek/obr.4
- ciasto wyjąć z naczynia
- podzielić na kawałki i po kawałku gotowego ciasta wkładać do miski mieszającej z barwnikiem
- do każdego kawałka dodać inny barwnik i umieścić na nowo w urządzeniu
- mieszać ok.15 sek/obr.4
- Najlepiej zaczynać od najjaśniejszych barwników i przechodzić do coraz ciemniejszych. W ten sposób uniknie się kilkukrotnego mycia misy
Domowa ciastolina – co zrobić gdy:
- ciastolina się kruszy i jest zbyt twarda – dodajemy więcej gorącej wody i wyrabiamy całość jeszcze raz
- ciastolina lepi się za bardzo – dodać więcej maki i ugniatać do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Domowa ciastolina – przechowywanie i cena
Jeśli coś jeszcze po zabawie zostanie – pakujemy ciastolinę w pojemnik z pokrywką i do lodówki. Tam może spokojnie sobie poleżeć ponad tydzień
Cena ciastoliny – zamyka się w 5 zł. Za tą kwotę macie minimum pół kilograma masy do zabawy. Bez ograniczeń i konieczności rozwalenia czegoś by ulepić coś nowego
Ps. Nie wyrobiłam się ze zrobieniem zdjęć z przygotowania masy. Ale obiecuję, że niedługo się pojawią.
Taniej wychodzi a jak cieszy dzieci
Super! Nie dosc, ze oszczednosc, to jeszcze mozna fajnie sie z dziecmi przy takiej produkcji domowej ciastoliny bawic.
No proszę, takim tanim kosztem można mieć tyle frajdy. Dzięki!
Czy zasycha jak masa solna ?